Νέος Coronavirus (2019-nCoV).

Posted: 31 Jan 2020 01:34 AM PST

 

 • Μια πρόσφατη επιδημία περιπτώσεων πνευμονίας στο Wuhan της Κίνας προκλήθηκε από έναν νέο βήτα κοροναϊό, τον 2019 νέο coronavirus (2019-nCoV).
 • Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από ασθενείς χρησιμοποιώντας PCR σε πραγματικό χρόνο (Real-time PCR) και αλληλούχηση επόμενης γενεάς (Next Generation Sequencing) ταυτοποίησαν ότι είναι ένας ιός της οικογένειας των coronaviridiae, γένος coronavirus, ένας νέος βήτα κοροναϊός, 2019-nCoV.
 • Η εμφάνισή του έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με τη γενετική σχέση και την ομοιότητά του με τον SARS-CoV του 2003, δεδομένου ότι και οι δύο συνέβησαν στην Κίνα και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά. Ο SARS-CoV αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, η οποία συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ και ο 2019-nCoV στην πόλη Wahun της Κίνας.
 • Από τα δεδομένα και τις αναφορές διαφόρων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του CDC και του ΠΟΥ, προκύπτει ότι η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο λοιμώξεων είναι τα ποσοστά σοβαρότητας και μεταδοτικότητας, με τον SARS-CoV να είναι σοβαρότερος σε σχέση με τον 2019-nCoV, αλλά με τον 2019-nCoV να είναι πιο μεταδοτικός με υψηλά ποσοστά λοιμογονικότητας και εξάπλωσης (https://www.pulselive.co.ke/bi/tech/the-wuhan-coronavirus-and-sars-belong-to-the-ame-family-but-experts-say-there -are / mhb8zw9) σε σύγκριση με τον SARS-CoV.
 • Παράγοντες όπως μια μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο και η άτομο με άτομο αλλά και η ενδονοσοκομειακή εξάπλωση ήταν η εξέταση του τρόπου μετάδοσης με τις περισσότερες αναφορές που υποστηρίζουν τελικά τη μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρωταρχική πηγή της μολυσματικότητας, ήταν μια πρόσωπο με πρόσωπο μετάδοση σε μια βροχερή αγορά, αλλά ακόμα μένει να επαληθευτεί.
 • Το ταξίδι έχει ενισχύσει την εξάπλωση του ιού σε διάφορες χώρες, όπως η Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, με μεγάλη ανησυχία για την εμφάνιση επιδημίας με αυτόν τον συγκεκριμένο ιό.
 • Η ανάδυση αυτή φαίνεται μετά από αναφερόμενες περιπτώσεις εμφάνισης του ίδιου του ιού σε Έρευνα που έγινε από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 4 Ιανουαρίου 2020 και αποκάλυψε νέα δεδομένα στην παθολογία του ιού.
 • Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουμε ανακαλύψει την εμφάνιση τριών παραλλαγών του κοροναϊού που προκαλούν σοβαρές επιδημικές ασθένειες του συστήματος της αναπνευστικής οδού και αυτή είναι ένδειξη ότι ο ιός αυτός εξακολουθεί να επιβάλλει συνεχείς απειλές για την ανθρώπινη υγεία και να επηρεάζει την οικονομία καθώς συνεχίζει να αναδύονται απροσδόκητα και να εξαπλώνεται εύκολα με καταστροφικές συνέπειες.

Τι είναι ο Coronavirus;

 • Οι κοροναϊοί ανήκουν στην οικογένεια των coronaviridae διαθέτουν φάκελο και είναι μονόκλωνοι RNA ιοί. Είναι στρογγυλοί και μερικές φορές πλειομορφικοί με διάμετρο 80-120nm
 • Το γονιδίωμα του κορωναϊού είναι περίπου 31 kb, καθιστώντας τους ιούς αυτούς τους μεγαλύτερους γνωστούς RNA ιούς που έχουν προσδιοριστεί έως τώρα.
 • Είναι ιοί του αναπνευστικού συστήματος που ταξινομούνται στην οικογένεια: Coronaviridae και Coronavirus όπως και το όνομα του γένους τους.
 • Υπάρχουν πλέον 7 τύποι κοροναϊών που έχουν εντοπιστεί από το CDC, οι οποίοι περιλαμβάνουν:
 • Συχνοί ανθρώπινοι κοροναϊοί
 1. 229Ε (άλφα κοροναϊός)
 2. NL63 (άλφα κοροναϊός)
 3. OC43 (βήτα κοροναϊός)
 4. HKU1 (βήτα κοροναϊός)
 • Άλλοι ανθρώπινοι κοροναϊοί
 1. Ο MERS-CoV (ο βήτα κοροναϊός που προκαλεί το Αναπνευστικό Σύνδρομο στη Μέση Ανατολή ή MERS)
 2. Ο SARS-CoV (ο βήτα κοροναϊός που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο ή SARS)
 3. 2019 Νέος κοροναϊός (2019-nCoV)
 • Οι συνηθέστεροι κοροναϊοί μεταξύ των ανθρώπων είναι οι 229Ε, ​​NL63, OC43 και HKU1 και μερικοί μπορούν να προκαλέσουν ανθρώπινες ασθένειες, καθιστώντας πλέον τους νέους κοροναϊούς που προσβάλλουν τον άνθρωπο.
 • Τρία πρόσφατα παραδείγματα αυτών είναι οι 2019-nCoV, SARS-CoV και MERS-CoV.
 • Ο 2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV) είναι ένας ιός (πιο συγκεκριμένα ένας κορωναϊός) που αναγνωρίστηκε ως η αιτία εμφάνισης επιδημίας από αναπνευστική νόσο που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Wuhan της Κίνας (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019- ncov / about / index.html).
 • Έχουν παρατηρηθεί ομοιότητες κλινικών χαρακτηριστικών μεταξύ του 2019-nCoV και προηγούμενων λοιμώξεων από beta coronavirus, με τους περισσότερους ασθενείς να εμφανίζονται με πυρετό, ξηρό βήχα, δύσπνοια και ακτινοδιαγνωστικά ευρήματα από τον θώρακα.
 • Αυτά τα χαρακτηριστικά της λοίμωξης από 2019-nCoV έχουν κάποια ομοιότητα με τις λοιμώξεις από SARSCoV και MERSCoV, στις οδούς μετάδοσής τους, στις παθοφυσιολογικές τους καταστάσεις, στις κλινικές εκδηλώσεις τους και ακόμη και στις μορφές θεραπείας που αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για τη μείωση των συμπτωμάτων των ασθενών.
 • Έχει παρατηρηθεί ότι ο ιός έχει μακρά περίοδο επώασης 1-14 ημέρες, ενώ οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί μέχρι την εμφάνιση της νόσου, η οποία προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.
 • Ο ιός αν και έχει συσχετιστεί σε μεγάλο βαθμό με τον SARS-CoV, καθώς έχει μια σειρά από ομοιότητες στις εκδηλώσεις των συμπτωμάτων, οδήγησε τα αρχικά βήματα που έγιναν για την ανίχνευση και τον εντοπισμό του σε εκείνα που εφαρμόστηκαν κατά την εμφάνιση του SARS-CoV το 2003.
 • Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας επειδή ο ιός είναι καινούριος και η εκτεταμένη έρευνα που γίνεται μέχρι τώρα δεν έχει ακόμη αποκαλύψει εντελώς την παθοφυσιολογία του, συμπεριλαμβανομένων των ανοσολογικών αποκρίσεων που αύξησαν υπέρμετρα την παραγωγή των κυτοκινών στο πλάσμα των ασθενών.
 • Οι περιπτώσεις ασθενών που παρουσιάζονται με αυτή τη ιογενή λοίμωξη έχουν συμπτώματα που κυμαίνονται από οξεία νόσο έως προοδευτικά σοβαρή αναπνευστική νόσηση που σχετίζεται με πνευμονία.

 

Επιδημιολογία του 2019-nCoV

Από τις 28 Ιανουαρίου 2020:

 • Παγκόσμιες Περιπτώσεις: 4.673 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις με 106 θανάτους.
 • Περιπτώσεις Κίνας: 4.596 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις με 106 θανάτους.
 • 63 άτομα έχουν αναρρώσει από τον 2019-nCoV.

 

Παράγοντες κινδύνου του 2019-nCoV

Από τα δεδομένα που συλλέγονται από το CDC, τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι

 1. Ενήλικες άνω των 50 ετών, ενήλικες με υποκείμενες νόσους όπως ο διαβήτης, η νόσος του Parkinson, οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
 2. Δημογραφικά, μπορεί επίσης να αναφερθεί ότι τα άτομα που ζουν στην Κίνα γύρω από την πόλη Wahun κινδυνεύουν περισσότερο, ειδικά όσοι εργάζονται και ψωνίζουν από τις αγορές ζώων στις περιοχές. και άτομα που ταξιδεύουν προς και από το Wahun.
 3. Ενδονοσοκομειακή λοίμωξη- Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που φροντίζουν τους ασθενείς με τον 2019-nCoV (https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30183-5/fulltext)

Κλινικά χαρακτηριστικά (συμπτώματα) του 2019-nCoV

Οι εκδηλώσεις είναι ήπιες και / ή εξελίσσονται προοδευτικά σε μερικές περιπτώσεις σε σοβαρά συμπτώματα που μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε θάνατο. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Πυρετό που σχετίζεται με συμπτώματα τύπου γρίπης, όπως βήχας, πονοκέφαλος
 2. Συμπτώματα ανώτερου ή / και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που σχετίζονται με δύσπνοια και δυσκολίες στην αναπνοή
 3. Διάρροια μετά τον αποικισμό του επιθηλίου του γαστρεντερικού σωλήνα από τον ιό
 4. Γενική αδυναμία και μυαλγίες (κόπωση)
 5. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα άτομα εκδηλώνουν συμπτώματα πνευμονίας με παθολογική CT θώρακα, αιμόπτυση, λεμφοπενία, που σχετίζεται με επιπλοκές του σοβαρού συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, οξεία καρδιακή βλάβη, νεφρική ανεπάρκεια και ενδεχομένως θάνατο.

Μετάδοση του 2019-nCoV

 • Μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο (Παραδείγματα: καμήλες, βοοειδή, γάτες και νυχτερίδες)
 • Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο (Μέσω αίματος, κοπράνων, ούρων, σάλιου, σπέρματος κ.λπ.)
 • Ενδονοσοκομειακή μετάδοση από μολυσμένους ασθενείς σε φροντιστές και εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο ακριβής τρόπος εξάπλωσης του ιού δεν είναι πλήρως γνωστός. Με παρόμοιους κοροναϊούς (MERS και SARS), η μετάδοση από άτομο σε άτομο θεωρείται ότι συμβαίνει κυρίως μέσω σταγονιδίων των αναπνευστικών οδών που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, παρόμοια με το πως η γρίπη και άλλοι ιοί που προκαλούν αναπνευστικές νόσους εξαπλώνονται. Μπορεί επίσης να υπάρχει κάποια εξάπλωση όταν κάποιος αγγίζει μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει τον ιό πάνω του και στη συνέχεια αγγίζει το στόμα του, τη μύτη του ή πιθανώς τα μάτια του (www.cdc.gov).

 

Διάγνωση του 2019-nCoV

Δείγματα σύμφωνα με τη σύσταση του ΠΟΥ:

 1. Αναπνευστικά υλικά που περιλαμβάνουν ρινοφαρυγγικά και στοματοφαρυγγικά επιχρίσματα, πτύελα και / ή ενδοτραχειακή αναρρόφηση ή βρογχοκυψελιδικό έκπλυμα σε ασθενείς με πιο σοβαρή αναπνευστική νόσο.
 2. Ιστοί από βιοψίες ή νεκροψίες συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τους πνεύμονες
 3. Ολικό αίμα
 4. Δείγματα ούρων
 5. Ορός για ορολογική εξέταση, δείγμα από λήψη στην οξεία φάση και στη φάση αναρρώσεως (2-4 εβδομάδες μετά την οξεία φάση)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η συλλογή των δειγμάτων πρέπει να γίνεται με ΠΡΟΣΟΧΗ και όλα τα δείγματα ανεξάρτητα αν είναι μολυσματικά, όσον αφορά την αυστηρή τήρηση των οδηγιών πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων να χειρίζονται ως μολυσματικά.

Κλινική διάγνωση:

Παρατήρηση των συμπτωμάτων του ασθενούς. Αυτό περιλαμβάνει; πυρετό, πονοκεφάλους, μυαλγίες, φτάρνισμα και βήχα. Εάν οι ασθενείς τηρούν τις προϋποθέσεις για τον 2019-nCoV, θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο για τον ιό με PCR.

Εργαστηριακή διάγνωση:

Επί του παρόντος, οι διαθέσιμες διαγνωστικές δοκιμασίες αποσκοπούν:

1) στην έγκαιρη κλασσική ανίχνευση των αιτίων της πνευμονίας

2) στη στήριξη των δραστηριοτήτων ώστε να ελεγχθεί η εξάπλωση της νόσου

3) και στην συνεργασία με εργαστήρια αναφοράς που μπορούν να εκτελέσουν ανίχνευση όλων των coronaviruses και εντοπισμένη γονιδιακή αλληλούχηση. (WHO / 2019-nCoV / εργαστήριο / 2020,3).

 

 

Θεραπεία και προφύλαξη του 2019-nCoV

 • Συμπτωματική θεραπεία της νόσου.
 • Ο ιός δεν διαθέτει επί του παρόντος συγκεκριμένο φάρμακο επιλογής για θεραπεία, αλλά οι πρώτες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν με σοβαρές νόσους αντιμετωπίστηκαν με κορτικοστεροειδή ((μεθυλπρεδνιζολόνη 40-120 mg ημερησίως)) για να μειωθεί η πνευμονική βλάβη που προκαλείται από τη φλεγμονή, με χαμηλές έως μέτριες ποσότητες φαρμάκου σε ασθενείς με Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (the lancet.com).
 • Σε σοβαρές περιπτώσεις, η θεραπεία πρέπει να περιλαμβάνει φροντίδα για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των οργάνων.
 • Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αντιιικά φάρμακα που να παρέχουν αποτελεσματική θεραπεία από τους κοροναϊούς.

Πρόληψη και έλεγχος του 2019-nCoV

 • Διατηρήστε τη βασική προσωπική και αναπνευστική σας υγιεινή.
 • Αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιονδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα όπως βήχα και φτάρνισμα.
 • Αποφύγετε την επαφή με οικόσιτα ή άγρια ​​ζώα, όπως νυχτερίδες.
 • Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμών ή μισοψημένων ζωικών προϊόντων.
 • Οι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι εάν είναι άρρωστοι.
 • Καθαρισμός και απολύμανση των συχνά αγγιζόμενων αντικειμένων και επιφανειών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ανίχνευση μιας πιθανής περίπτωσης αναδυόμενου παθογόνου παράγοντα που προκαλεί σοβαρή οξεία αναπνευστική νόσο θα πρέπει να αναφέρεται αμέσως στις τοπικές και εθνικές αρχές υγειονομικής περίθαλψης για άμεση δράση. Αυτό περιλαμβάνει λοιμώξεις και σε ζώα και σε ανθρώπους.

Επίσης, η περίθαλψη τέτοιων ασθενών θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προφύλαξη με ασφαλή ρούχα, συμπεριλαμβανομένων γαντιών και μασκών προσώπου, και να ακολουθούν αμέσως πιθανά πρωτόκολλα καραντίνας και απομόνωσης.

 

References

 1. Li G, et al. (2020), Coronavirus Infections and Immune Responses.J Med Virol. Accepted Author Manuscript. DOI:10.1002/jmv.25685.
 2. Vincent J. Munster, et al. A Novel Coronavirus Emerging in China — Key Questions for Impact Assessment. The New England Journal of Medicine. January 24, 2020. DOI: 10.1056/NEJMp2000929
 3. Na Zhu, et al. A Novel Coronavirus from Patients with Pneumonia in China, 2019. The New England Journal of Medicine. January 24, 2020. DOI: 10.1056/NEJMoa2001017
 4. Stanley Perlman, M.D., Ph.D. Another Decade, Another Coronavirus.The New England Journal of Medicine. January 24, 2020. DOI: 10.1056/NEJMe2001126
 5. Prof Chaolin Huang, et al. Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China. The Lancet. January 24, 2020. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30183-5.
 6. Chen Wang, et al. A novel coronavirus outbreak of global health concern. The Lancet. January 24, 2020. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30185-9.
 7. Jasper Fuk-Woo Chan, et al. A familial cluster of pneumonia associated with the 2019 novel coronavirus indicating person-to-person transmission: a study of a family cluster.The Lancet. January 24, 2020. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30154-9.
 8. Jonathan M Read, et al. Novel coronavirus 2019-nCoV: early estimation of epidemiological parameters and epidemic predictions. medRxiv 2020.01.23.20018549; DOI: https://doi.org/10.1101/2020.01.23.20018549.
 9. Paules CI, Marston HD, Fauci AS. Coronavirus Infections—More Than Just the Common Cold. JAMA. Published online January 23, 2020. DOI:10.1001/jama.2020.0757.
 10. Ji, W., Wang, W., Zhao, X., Zai, J. and Li, X. (2020), Homologous recombination within the spike glycoprotein of the newly identified coronavirus may boost crossspecies transmission from snake to human. J Med Virol. Accepted Author Manuscript. DOI:10.1002/jmv.25682.
 11. Corman Victor M, et al. Detection of 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) by real-time RT-PCR.Euro Surveill. 2020;25(3):pii=2000045. https://doi.org/10.2807/1560-7917.ES.2020.25.3.2000045.
 12. Wu Peng, et al. Real-time tentative assessment of the epidemiological characteristics of novel coronavirus infections in Wuhan, China, as at 22 January 2020. Euro Surveill. 2020;25(3):pii=2000044. https://doi.org/10.2807/1560-7917.ES.2020.25.3.2000044
 13. Eurosurveillance editorial team. Note from the editors: novel coronavirus (2019-nCoV).Euro Surveill. 2020;25(3):pii=2001231. https://doi.org/10.2807/1560-7917.ES.2020.25.3.2001231.
 14. Weiss SR, Navas-Martin S. Coronavirus pathogenesis and the emerging pathogen severe acute respiratory syndrome coronavirus. Microbiol Mol Biol Rev. 2005;69(4):635–664. DOI:10.1128/MMBR.69.4.635-664.2005.

source: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΝΘΑ “Η ΣΩΤΗΡΙΑ”.